Aktualności

KOLOROWE SMAKI I ZAPACHY

Słodka wyprawa najmłodszych uczniów EKOLI do Manufaktury Słodyczy Cukier Lukier okazała się dla nich wspaniałą ucztą w baśniowej scenografii. Dzieci z zachwytem przyglądały się procesowi powstawania słodkich przysmaków (barwnego „jęzora” z masy cukrowej). Samodzielnie skręcały też lizaki. Niespodzianka na pożegnanie, czyli rożki różnokolorowych cukierków, ucieszyły wszystkich.

CHRUPIĄCE PRZYSMAKI NAUKOWO

19 września 2014r. czwartoklasiści z EKOLI pod opieką p. Marioli Ryczaj i p. Anny Bocian edukowali się w technologii żywności, biorąc udział w zajęciach na Uniwersytecie Przyrodniczym w ramach XVII Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Zajęcia rozpoczął krótki wykład „Chrupki, snaki – chrupiące przysmaki” pani Wioletty Drożdż, która jako specjalistka w dziedzinie technologii węglowodanów przybliżyła dzieciom produkcję snaków i chrupków. W drugiej części tej interesującej lekcji uczniowie w dwóch grupach obserwowali urządzenia produkujące chrupki oraz smażenie snaków ziemniaczanych. Zajęcia zakończyła degustacja produktów, która była zasłużoną nagrodą dla dzieci za uważny i aktywny udział w spotkaniu.

W MUZEUM FARMACJI

Historię nauki i rozwój wiedzy z zakresu zdrowia i leczenia uczniowie z klas 1-3 poznali ostatnio w Muzeum Farmacji. Zwiedzając kolejne piętra muzeum, przenosili się w przeszłość, aż do czasów średniowiecza. W podziemiach bowiem obejrzeli tajemniczą pracownię alchemika, później oglądali naczynia do przygotowywania leków, poznawali dawne nazwy (pigulnica, alembik, tabletkarka), różne aptekarskie wagi, leki naturalne i syntentyczne. Dzięki wizycie w Muzeum Farmacji dzieci mogły porównać pracę współczesnych farmaceutów z tajnikami zawodu aptekarza, który kiedyś, pomagając ludziom, był i lekarzem, i alchemikiem.

ROGATE OWCE W LĘDZINACH

W połowie września uczniowie klas 1-3 wzięli udział w autokarowej wycieczce do ekologicznego gospodarstwa p. Beaty Piekalskiej „Rogata Owca w Lędzinach”, położonego w Parku Krajobrazowym Dolina Baryczy. Rogate owce rasy amerykańskiej, gęsi owsiane, baran Franek, psy pasterskie, kury zielononóżki, ryby to atrakcyjni i sympatyczni mieszkańcy gospodarstwa.

Czytaj więcej...

WARSZAWA DA SIĘ LUBIĆ

Czterodniowa wycieczka do Warszawy uczniów z klasy piątej i szóstej pod opieką p. Anny Bocian, p. Magdaleny Durkowskiej, p. Arkadiusza Ściepuro to niezapomniane wrażenia, emocje i lekcje historii. Różnorodny program obejmował nie tylko zwiedzanie zabytków stolicy, Starówki, Zamku Królewskiego, nowoczesnego Stadionu Narodowego, ale także wizytę w Sejmie i Senacie. Uczniowie wzięli także udział w zajęciach w Muzeum Powstania Warszawskiego i w Centrum Nauki Kopernik.

Czytaj więcej...

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z tego serwisu, oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies Więcej informacji